Onze geschiedenis staat op een kantelpunt. Aangetaste ecosystemen, een gapende kloof tussen arm en rijk, politici die hun beleid laten sturen door toogfilosofen van de social media, …. ‘We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk’, meldt Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid.
De verandering kan twee richtingen uit. Sommigen zien een akelige dystopie met klimaatcatastrofes, oncontroleerbare migratiestromen, collectieve verarming en de opkomst van autoritaire regimes. Anderen geloven dat de weg naar een duurzame en inclusieve samenleving mogelijk en zelfs onomkeerbaar is. Mits je de zorg voor onze planeet niet alleen overlaat aan welwillende actiegroepen en weifelende overheden. Van de United Nations over de Europese Unie tot en met academici met naam en faam: tal van autoriteiten menen dat coöperaties een hefboom kunnen vormen in een kantelend Vlaanderen, een kantelend Europa en zelfs een kantelend tijdperk.
Ook wij, Febecoop en Hefboom, geloven dat we de economie in tijden van transitie kunnen inzetten voor het vervullen van reële maatschappelijke behoeften van mensen en dit zonder de draagkracht van de planeet te overschrijden of zelfs met het perspectief om deze opnieuw te vergroten. Dat is geen geringe uitdaging!
Daarom willen we coöperaties hierbij ondersteunen. Door een inspirerend duurzaamheidsevent te organiseren. En door, voor wie verder wil gaan, naderhand een begeleidingstraject aan te bieden. Op ons duurzaamheidsevent formuleren een aantal toonaangevende sprekers een uitdagende visie voor coöperaties en delen coöperatieve ondernemers hun ervaringen.
Mis als coöperatie dit duurzaamheidsevent niet!
Programma
13u30-14u00 Onthaal
14u00-14u10 Hilde Vernaillen, voorzitter van het directiecomité van P&V Verzekeringen en voorzitter van Febecoop: verwelkoming en inleiding
14u10-14u50 Benjamin Clarysse, coördinator Beleid en Projectwerking, Bond Beter Leefmilieu. Moeten coöperaties niet meer aansluiting vinden bij de milieubeweging? En moet de milieubeweging niet meer het ondernemerschap omarmen?
14u55-15u25 Leen Gorissen, dr. in de biologie. De natuur ontwerpt, produceert en innoveert al bijna 4 miljard jaar circulair en zonder uitputting, vervuiling en degeneratie. Zouden we het ondernemerschap dan niet beter kunnen baseren op NI (Natural Intelligence) dan op AI (Artificial Intelligence)?
15u25-15u45 Pauze
15u45-16u15 prof. Dr. Ingrid Molderez, CEDON – Centre for Economics; Sustainable Entrepreneurship, KULeuven. In een duurzame samenleving is alles en iedereen met elkaar verbonden. Als ondernemer kan je niet langer een betonnen muur bouwen tussen jouw eigen systeem en de samenleving. Hoe belangrijk zijn structurele samenwerkingsverbanden met actoren die anders denken dan jij?
16u20-16u50 Panelgesprek met duurzame (coöperatieve) impactondernemers Filip Van Lommel (Talea, Bistro De Borre), Hilde Vanwildemeersch (Woonder cv), Wendy Agyin (#shedidit), Yolan Gielen (ImpactLeuven): waar liggen de bananenschillen op het pad naar een frisse, succesvolle en duurzame coöperatie?
Moderator: Peter Bosmans (Febecoop)
16u50-17u05 Voorstelling van een begeleidingstraject door Tom Wouters (Hefboom): Hoe zet je als coöperatie de stap van duurzame koffie naar een duurzame bedrijfsvoering in 365 dagen?
17u05-17u15 Besluiten door John Van Wynsberghe, algemeen directeur Hefboom.
17u15-19u00 Netwerking met receptie.
Praktisch
- Tijdstip: dinsdag 9 mei van 14u00 tot 17u15 . Onthaal vanaf 13u30.
- Locatie: Museum M , Leopold Vanderkelenstraat 28, 3000 Leuven.
- Netwerking: Vanaf 17u15 is een netwerk moment voorzien met receptie.
- In de toegangsprijs is een bezoek aan museum M begrepen.
Inschrijven
- De toegangsprijs bedraagt 40€ excl. BTW per persoon. Inschrijven is verplicht.
- Schrijf je voor 3 mei in via de knop ‘Aanmelden’.
- Betaling gebeurt via overschrijving op bankrekeningnummer BE45 0689 4587 2689 van Febecoop Vlaanderen-Brussel met vermelding van de naam van het event en achternamen van de deelnemers.
- Op verzoek ontvangt u een factuur. Geef hiervoor de factuurgegevens met het BTW-nummer op onder ‘Bericht’.