Nieuws

COOPERATIVES Europe, de stem van  176000 coöperatieve ondernemingen in Europa

Wat is Cooperatives Europe en wat is haar opdracht? Hoe werkt Cooperatives Europe in de praktijk? En wat heeft Cooperatives Europe als belangenvereniging opgenomen in haar memorandum? In dit artikel vertellen we u er meer over ...

Namens zijn 84 leden organisaties uit 33 Europese landen in alle bedrijfssectoren promoot Cooperatives Europe het coöperatieve bedrijfsmodel in Europa.
De leden vertegenwoordigen 141 miljoen individuele coöperanten die 176.000 coöperatieve ondernemingen bezitten en werkgelegenheid bieden aan 4,7 miljoen Europese burgers – een kracht voor economische groei en sociale verandering. Cooperatives Europe is het Europese regionale kantoor van de International Co-operative Alliance (ICA) en treedt op voor coöperatieve ondernemingen in Europa.

Cooperatives Europe promoot het coöperatieve bedrijfsmodel op Europees niveau.

Cooperatives Europe heeft drie belangrijke doelstellingen: belangenbehartiging van het coöperatieve bedrijfsmodel, bevorderen van de coöperatieve communicatie en het verstreken van het coöperatieve ecosysteem.

1/ Belangenbehartiging
Cooperatives Europe pleit voor het toestaan van de pluraliteit van bedrijfsvormen in Europa. Het gaat om het vergroten van de kennis en erkenning van het coöperatieve bedrijfsmodel bij EU-autoriteiten, het ontwerpen en implementeren van beleid en instrumenten om de ontwikkeling van coöperatieve ondernemingen te ondersteunen en het anticiperen op de impact van nieuwe EU- of nationale wetgeving.
Voorbeeld. Recent vroeg Cooperatives Europe op Europees niveau om het coöperatieve businessmodel mee op te nemen in de leerdoelstellingen van het middelbaar en hoger onderwijs.
Voorbeelden

2/  Communicatie
Cooperatives Europe bevordert de communicatie tussen en over coöperatieve ondernemingen. Het richt zijn inspanningen op het creëren van hulpmiddelen om in contact te komen met zijn leden en samen met hen de zichtbaarheid, het bewustzijn en de erkenning van coöperaties op EU-niveau te vergroten.
Hoe?

3/ Projecten en partnerschappen
Het versterkt de ontwikkeling van het coöperatieve ecosysteem door middel van projecten en partnerschappen: coöperatieve ondernemingen stellen mensen in staat om hoofdrolspelers te worden in hun eigen sociale en economische ontwikkeling. Ze zijn daarom een belangrijk instrument voor de Europese en internationale groeistrategie. Cooperatives Europe werkt aan de integratie van het coöperatieve bedrijfsmodel in het beleid en de programma’s van de EU en promoot coöperaties als levensvatbare partners voor de EU-instellingen.

Tevens stelde Cooperatives Europe een memorandum op voor de komende Europese parlementsverkiezingen.

Een greep uit haar beleidsprioriteiten:
– de creatie van een coöperatief netwerk in het Europees Parlement om het coöperatieve model beter te kunnen promoten bij Europarlementsleden.
– het promoten van het coöperatief ondernemerschap bij jongeren, gezien zij in de toekomst garant moeten staan voor sociale innovatie, zinvolle digitalisering en een sociaal rechtvaardige transitie
-naar analogie met de KMO-filter moet een coöperatiefilter komaf maken met wetgevingen die enkel afgestemd zijn op vennootschappen die vooral gericht zijn op het creëren van aandeelhouderswaarde
– het promoten van het coöperatieve model als voortrekkers van “fatsoenlijk werk of het “werken in goede werkomstandigheden binnen een aangenaam werkklimaat met correcte arbeidsverhoudingen en tegen billijke betaling”.
“Fatsoenlijk werk”, “samenwerken”, “sociale innovatie”, “zinvolle digitalisering”, “een sociaal rechtvaardige transitie” …

Als het van Cooperatives Europe afhangt, is de ondergang van het Avondland nog niet voor morgen!

Meer nieuws

Al het nieuws

Meer nieuws

Al het nieuws
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons