Heb je plannen om een coöperatie op te starten of de statuten van jouw bestaande coöperatie te wijzigen? Dan wil je er natuurlijk zeker van zijn dat jouw statuten beantwoorden aan de vereisten van het nieuwe Wetboek van vennootschappen en verenigingen. Maar ook en vooral dat de verschillende bepalingen omtrent rechten en plichten van de vennoten en de vennootschap in jouw statuten afgestemd zijn op jouw specifiek ondernemingsproject. Daarom organiseert Febecoop een gratis infosessie. Mis deze niet!
De eerste cruciale vraag voor zowel startende als bestaande coöperaties is een existentiële: is de coöperatieve vennootschap (CV) (nog) wel het geschikte statuut en kies je niet beter voor een besloten vennootschap (BV)? Specifiek voor coöperaties staat er voortaan een definitie met een dwingend karakter in het wetboek. Ook werden de ICA-principes die de specifieke coöperatieve waarden definiëren, in de wet verankerd.
Daarnaast biedt de nieuwe vennootschapswet je via een aantal bepalingen van aanvullend recht op een aantal essentiële punten meer vrijheid om jouw statuten op maat van jouw ondernemingsproject op te stellen. Anderzijds zijn er nogal wat bepalingen van dwingend recht die je een resem bijkomende verplichtingen opleggen en waar je je dus strikt moet aan houden.
Tijdens de gratis infosessie beantwoorden we onder meer deze vragen:
- Wat zijn de achtergronden van deze nieuwe wet?
- Wat zijn de gevolgen voor startende coöperatieve vennootschappen? En voor bestaande coöperaties?
- Is de aansprakelijkheid van de bestuurders toegenomen?
- Op welke manier en binnen welke termijn moeten bestaande coöperaties hun statuten aanpassen?
- In welke mate werd de ethische grondslag van de coöperatie (de ICA-principes) in de basiswet verankerd?
- Is de nieuwe variante van de CV, de sociale onderneming, voor jou interessant?
- Welke zijn de belangrijkste bepalingen van dwingend recht die voor alle coöperaties al van kracht zijn sedert 1 januari 2020?
- Welke bepalingen van aanvullend recht geven je meer statutaire vrijheid?
Deze infosessies is bestemd voor startende en bestaande coöperaties maar staat ook open voor andere geïnteresseerden.
Praktisch
- Dinsdag 26 oktober van 14.00 tot 17.00 uur. Onthaal met koffie vanaf 13.30 uur.
- Jeugdherberg De Blauwput, Martelarenlaan 11A, 3000 Leuven
- Maximaal 16 deelnemers, zodat we op ieders project kunnen ingaan.
- Het event wordt volledig coronaproof georganiseerd. Wij houden de laatste ontwikkelingen in het oog en stemmen onze organisatie daar op af.
Inschrijven
Deelname is gratis, inschrijven verplicht. Schrijf je vóór 19 oktober in bij Karine De Baets (k.debaets@febecoop.be) met vermelding van je naam, functie en organisatie of werktitel van je idee.
Meer info?
Peter Bosmans – p.bosmans@febecoop.be – 02.500 53 08.