Coöperatieve modellen in de landbouwsector: verscheidenheid troef!
Landbouwcoöperaties vormen één van de pijlers van de Belgische coöperatieve beweging. Dat wordt ook weerspiegeld in hun procentueel aandeel in het aantal erkende coöperaties (267 landbouwcoöperaties van de 731 erkende coöperaties of 36%).
In het verleden richtten boeren en tuinders vooral om economische redenen een coöperatie op. Samenwerking was en is noodzakelijk voor het verkrijgen van marktmacht en het creëren van schaalvoordelen om zo een billijk inkomen voor de landbouwer mogelijk te maken.
De laatste jaren werden de rangen van dit type coöperatie vervoegd door collega’s die in hun coöperatie meer de nadruk leggen op duurzaamheid en de betrokkenheid van de consument.
Ondanks hun verschillen hebben deze coöperaties ook een gemeenschappelijk kenmerk. Ze vervullen onze allereerste levensbehoefte: voorzien in voedsel. Het is de brandstof waarop we lopen en bepalend voor onze gezondheid, onze levenskwaliteit en zelfs een belangrijk onderdeel van onze cultuur.
Als de recente grote crisissen al iets duidelijk maakten, dan is het wel het nooit te onderschatten belang van lokale voedselvoorziening.
Hoog tijd dus om op een seminarie de verschillende coöperatieve modellen in de landbouwsector voor het voetlicht te brengen.
Dat doet de NRC tijdens een mini-seminarie op 28 april 2022 om 13 uur. Na een periode van e-seminaries is dit bovendien het uitgelezen moment om elkaar weer te ontmoeten, want we zijn opnieuw te gast bij de FOD Economie. Blokkeer deze datum in uw agenda en schrijf u tijdig in volgens de info die u hieronder vindt.
Praktisch
- Tijdstip: 28 april van 13u00 tot 14u45
- Locatie: FOD Economie – Vooruitgangstraat 50, 1210 Brussel (dicht bij het Noordstation)
- Schrijf in voor 25 april door een e-mail te sturen ter attentie van k.debaets@febecoop.be met vermelding van uw naam, voornaam en de naam van uw coöperatie
Programma
- 13u00: Verwelkoming, inleiding en moderatie door Peter Bosmans (Febecoop) en Gregory Kévers (Cera)
- 13u10 – 13u30: Luc Vanoirbeek – Algemeen secretaris Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties vzw (VBT). Het VBT vertegenwoordigt en behartigt, zowel op nationaal als op internationaal vlak, de belangen van de Belgische producentencoöperaties in de sector groenten en fruit. Onder haar leden vind je BelOrta, de Belgische Fruitveiling, veiling Reo, Coöperatie Hoogstraten, de Limburgse Tuinbouwveiling en Le Groupement des Producteurs Horticoles Namurois.
- 13u30 – 13u50 : Thérèse-Marie Bouchat – Co-directrice Paysans-Artisans – erkende CV. Paysans-Artisans is een gemengde coöperatie van producenten en consumenten met de ambitie om nieuwe modellen van productie, vermarkting en verbruik te ontwikkelen.
- 13u50 – 14u10: Tom Troonbeeckx oprichtend vennoot en bestuurder van BoerenCompagnie – erkende CV. BoerEnCompagnie evolueerde van een kleine groenteboerderij naar een gemengd bedrijf dat met kippen, varkens en runderen kringlooplandbouw in de praktijk brengt. Met de steun van aandeelhouders en schenkers, werkt BoerEnCompagnie op 6 ha Landgenotengrond die voor altijd biologische landbouwgrond blijft.
- 14u10 – 14u30: Anne-Marie Vangeenberghe – consulent coöperatief ondernemen en samenwerken – Boerenbond VZW. Boerenbond is de beroepsorganisatie van en voor elke boer, tuinder en groenvoorziener in Vlaanderen en Oost-België.
- 14u30 – 14u45: vragen van de deelnemers