Nieuws

Partago en Voedselteams v.z.w. ondersteunen onze zorgmedewerkers

Het spreekt voor zich dat één van de kernbegrippen in de coöperatieve wereld samenwerken is. Ook solidariteit is een niet weg te denken concept in het coöperatieve landschap. Partago cvba en Voedselteams v.z.w. tonen beide waarden aan met hun samenwerking ‘Zorg voor Helden’, om zo onze zorgverstrekkers een hart onder de riem te steken.

De gebruikerscoöperatie Partago zag het levenslicht anno 2015 in Gent, als oplossing voor een mobiliteitsprobleem dat vele steden meer en meer parten speelt, namelijk de steeds grotere congestie van vervuilende fossiele auto’s. Partago stelde zichzelf hierbij tot doel de transitie naar een groene mobiliteit te versnellen. Hun deelauto’s vervangen tot twaalf individuele wagens. En de gebruikers van Partago genieten van volledig elektrisch rijden. Beter voor het milieu en voor het klimaat. De 70-tal voertuigen van Partago rijden voornamelijk op hernieuwbare stroom van bij ons. Je wordt lid van Partago door één deelbewijs te kopen van 250 euro. En zo krijg je toegang tot alle elektrische auto’s, busjes en bestelwagens.

Bovendien is de coöperatie Partago een inspirerende actor wanneer het aankomt op ‘platform cooperativism’. Zo heeft het samen met de Spaanse burgercoöperatie Som Mobilitat hun deelautoplatform en -app ontwikkeld. Met deze app checken de leden de kalenders van elke auto, en ontgrendelen de deuren van een geboekte auto. Partago heeft samen met Som Mobilitat een nieuwe coöperatie opgericht rond deze IT The Mobility Factory. Enkel Europese elektrische deelautocoöperaties zijn welkom om dit platform in te zetten voor hun noden. Er rijden nu bijna 200 auto’s via het platform.

Hoewel de ecologische problematiek niet stilligt, is Partago ook niet blind gebleven voor de huidige COVID-19 crisis, waaronder de problemen in de supermarkt. Mensen begonnen te hamsteren en zorgden voor lege winkelrekken. Dit leidde ertoe dat zorg- en hulpverleners (politie, welzijnswerkers …) na een intense dagtaak dikwijls geconfronteerd werden met lege winkelrekken. De campagne ‘Zorg voor Helden’ van Voedselteams en Partago wil hen ontzorgen.

Voedselteams v.z.w. is een actieve vereniging van producenten en gebruikers die de handen in elkaar slaan om zo aan korte keten landbouw te doen. Belangrijk hierbij is het produceren van duurzame en eerlijke voeding, waar iedereen baat bij heeft. De producenten krijgen een eerlijke prijs voor hun product, terwijl de gebruiker gezond en fair eten op tafel tevoorschijn kan toveren. En zorg- en hulpverleners krijgen nu een extraatje wanneer ze bij Voedselteams bestellen.

Want zorgkundigen en hulpverleners kunnen zich inschrijven via de site van Voedselteams en hier wekelijks een bestelling plaatsen. Vrijwilligers van de Partago community leveren dan het pakketje gratis af aan huis, vol met smakelijke lokale en biologische producten.

Iedereen kan de vrijwilligers steunen door hen een volle batterij te schenken via de website van Partago, wat ondertussen al 34 keer gebeurd is. Je schrijft je in via een formulier op de site waar je je gegevens invult en vervolgens dertig euro betaalt. Zo kunnen ze de leveringen van Voedselteamspakketten kosteloos blijven uitvoeren.

Partago en Voedselteams vonden elkaar in deze uitdaging. Samen dragen ze de coöperatieve waarden uit in de praktijk; zorgen voor elkaar en de noden in de maatschappij invullen. Dit door samen te werken over de eigen nichegrenzen heen. Een lichtend voorbeeld dat een positief signaal uitstuurt in deze dagen.

 

Meer nieuws

Al het nieuws

Meer nieuws

Al het nieuws
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons