Nieuws

Wat kunnen coöperaties betekenen voor de huidige uitdagingen op onze woonmarkt?

Onze klassieke woningmarkt heeft het lastig. Een woning kopen wordt voor een groeiende groep onbereikbaar. En de krapte op de private huurmarkt duwt ook de huurprijzen omhoog. Wat kunnen wooncoöperaties betekenen voor de huidige uitdagingen op onze woonmarkt? Waar liggen de kansen en de opportuniteiten voor wooncoöperaties? Wat zijn de knelpunten?

Het coöperatieve ondernemingsmodel is specifiek, uniek en heel divers. Wat elke coöperatie bindt, is de wil om de gemeenschappelijke behoeften van haar vennoten te vervullen. Coöperaties zijn gedeelde ondernemingen die engagement en wederkerigheid vereisen.

Onze klassieke woningmarkt heeft het lastig. Een woning kopen wordt voor een groeiende groep onbereikbaar. En de krapte op de private huurmarkt duwt ook de huurprijzen omhoog. Wooncoöperaties vullen in onder meer Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken en Duitsland een belangrijk deel van de woonbehoeften in. En ook daar zien we hoe divers wonen in coöperaties kan zijn: van individuele klassieke woningtypes tot cohousing en woongemeenschappen. Een coöperatief beheer van het wonen kan ook een halt toeroepen aan de versnippering van eigendommen, percelen en woningen. Kleinschalige woonvormen waar plaats is voor zorg, is gesneden koek voor wooncoöperaties. Tot slot lijkt het een ideaal model om de grotere historische ensembles te herbestemmen naar wonen. In de afgelopen jaren is een interesse herrezen en werden enkele wooncoöperaties opgericht.

Wat zijn hier de knelpunten? Waar liggen de kansen en de opportuniteiten?

Kom er alles over te weten en nog veel meer op het NRC-event op vrijdag 19 april 2024 bij het coöperatieve brouwcafé Mazette in Brussel (Marollen).

Programma

Praktisch en inschrijven

Meer nieuws

Al het nieuws

Meer nieuws

Al het nieuws
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons