Daar wordt iets gebrouwen … een Bierbeeks bier van de Dorpsbrouwerij!

Op de site van de Ruisbroekmolen in Bierbeek werd recent de coöperatie Dorpsbrouwerij boven de doopvont gehouden. In de Ruisbroekmolen, een historisch erfgoedpareltje (voor het eerst vermeld in 1234), werd eeuwenlang graan uit de omliggende velden gemalen. De molenactiviteit zelf werd echter een hele poos geleden stopgezet. Vandaag wordt de Ruisbroekmolen nieuw leven ingeblazen, waarvan het brouwen van bier één van de nieuwe activiteiten vormt. En zo heeft Bierbeek terug haar eigen bier!

Dorpsbrouwerij in handen van de Bierbekenaars

De Dorpsbrouwerij is ontstaan uit de experimenten van enkele fervente hobbybrouwers. Recent vonden zij en met hen ook een aantal Bierbekenaars het moment aangebroken om met het zelf gebrouwen bier meer naar buiten te treden. Na heel wat overleg kozen de Dorpsbrouwers voor de coöperatieve vennootschapsvorm. De brouwers willen het eigenaarschap van het bier in de eerste plaats in handen van de Bierbekenaars zelf geven. Daarvoor zullen dit najaar een aantal acties op touw worden gezet, waarbij de lokale bevolking de mogelijkheid krijgt om aandelen te kopen en coöperant te worden.

Mensen samenbrengen rond streekbier

De Dorpsbrouwerij zelf wil in de eerste plaats de mensen van Bierbeek opnieuw samenbrengen, waarbij het bier als sociaal bindmiddel fungeert. Daarnaast zullen nieuwe bieren ontwikkeld worden samen met de lokale bevolking van Bierbeek. Telkens organiseren ze proeverijen waar elke Bierbekenaar de kans krijgt zijn/haar voorkeur en smaak aan de Dorpsbrouwers te laten kennen. Hun ambitie is om een mobiele dranktruck (vergelijkbaar met een foodtruck) ter beschikking te stellen aan verenigingen bij grote activiteiten en buurtfeestjes. Na de Bierbeek Tripel is nu de Bierbeek Bruin in de maak. Zo      willen de Dorpsbrouwers op termijn het assortiment uitbreiden tot een viertal bieren die als Hagelandse streekbieren erkend worden.

Ondersteuning van zorggroepen 

Om het bier te brouwen zijn heel wat helpende handen nodig. Vanuit de zorggroepen Sint-Kamillus en Ave Regina vzw wordt hulp geboden bij het labelen en verpakken van de bierflesjes. Transport naar de handelaars wordt verzorgd door de meewerkende vennoten. Over drie jaar hopen de Dorpsbrouwers zo 100.000 flesjes Tripel te verkopen.

Rol van Febecoop

Febecoop ondersteunde de Dorpsbrouwerij in het duidelijk maken van de mogelijke opties bij het opstellen van de statuten en zorgde voor de bijhorende begeleiding.  Ook bij het maken van het financieel plan, dikwijls geen gemakkelijke opdracht, zorgde Febecoop voor de nodige input. Een dankwoord gaat uit naar het departement WSE van de Vlaamse Overheid.  Zij staken een handje toe door middel van financiële hulp bij de voorbereidingen van de oprichting van de Dorpsbrouwerij (Oproep sociaal ondernemen – oprichting).

Wil je graag een fris biertje van de Dorpsbrouwers proeven? De Bierbeekse Tripel is ondertussen verkrijgbaar bij alle lokale Bierbeekse handelaars en café’s. Proost!

Praktijkverhalen

Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons