Houd gamen gezond met GameChangers

Voor veel jongeren is de gameconsole niet meer uit de woonkamer of kamer weg te denken. Een groot deel van hun vrije tijd besteden ze eraan en voor velen is gamen een serieuze hobby. Helaas loopt die hobby soms uit de hand en mondt ze zelfs uit in een verslaving. Wie merkt dat iemand in zijn omgeving steeds afhankelijker wordt van zijn of haar gameconsole, kan sinds kort aankloppen bij GameChangers voor hulp.

Velen onder ons zoeken een goede work-life balance, maar steeds meer mensen moeten ook op zoek naar een andere belangrijke balans, die tussen het online en offline leven. In onze steeds meer gedigitaliseerde samenleving brengen we automatisch meer en meer tijd door voor een scherm. Niet alleen professioneel kluisteren we ons aan onze computer en smartphone, maar ook voor ontspanning. Naast sport, muziekschool, ballet, enzovoort is gamen een serieuze hobby geworden. Een hobby waar sommigen zichzelf helaas dreigen in te verliezen. 3% van de Vlaamse jongeren mag je als verslaafd categoriseren, terwijl 11% latent problematisch gamegedrag vertoont. Daarom dat Matthias Dewilde met Gamechangers op de proppen kwam, een project uniek in de Benelux en zelfs Europa.

Matthias Dewilde en Bavo Vroman zijn de twee initiatiefnemers van het project. Allebei werken ze vanuit hun eigen ervaring als gameverslaafden.

Zo heeft Matthias zelf meer dan tien jaar lang een gameverslaving gehad. Hij begeleidt sindsdien gezinnen die gebukt gaan onder overmatig gamegebruik en schermtijd. Daarnaast geeft hij lezingen voor scholen. Hierdoor kon hij zijn boodschap al aan meer dan 23.000 jongeren verkondigen. Tenslotte staat hij ook in contact met verschillende welzijnsorganisaties, om ook daar zijn inzichten te delen.

Bavo van zijn kant is psycholoog van opleiding, hij staat dus in voor het psychologische traject dat gameverslaafden soms moeten doorlopen. Hun combinatie van ervaring en psychologische begeleiding zorgt er juist voor dat ze jongeren zo goed kunnen helpen. Zij proberen vooral preventief te werk te gaan en jongeren en ouders de ogen te openen nog voor het te laat is.

Wie naar het aanbod kijkt, merkt dat GameChangers een heel scala van activiteiten aanbiedt; van grote lezingen voor scholen tot kleinschaligere workshops voor jongeren en hun ouders. Hier leren jongeren enerzijds tips en tricks om hun verslaving of fouten tegen te gaan. Ze begrijpen bovendien dat ze de tijd offline opnieuw moeten leren waarderen.

Ook voor de ouders anderzijds zijn dit leerrijke momenten. Zij zien in dat ze lang niet het enige gezin zijn dat deze problematiek ondergaat. Hier kunnen ze hun verhaal brengen en tips en tricks opdoen om zoon of dochter te helpen naar een meer evenwichtig offlineleven.

Ten slotte kan GameChangers ook individuele coaching aanbieden, om zo gezinnen weer samen kostbare offlinetijd te laten beleven. Ouders leren begrijpen waarom de gamewereld zo interessant voor hun kind is. Ze leren interesse tonen voor die gamewereld en gaan het gamen zelf niet veroordelen. Vanuit deze fundamentele inzichten werken de GameChangers dan verder.

Matthias en Bavo hebben natuurlijk ook goed nagedacht in welke vorm ze hun project wilden gieten. De coöperatie bleek hier als meest geschikt uit de bus te komen. Ze zochten een vorm tussen een ‘normaal bedrijf’ en een VZW, die het mogelijk maakte een maatschappelijke meerwaarde te creëren. Zo kwamen ze uit bij de coöperatie, en uiteindelijk ook bij Febecoop Vlaanderen-Brussel voor hulp met hun statuten.

Het kiezen voor de coöperatie geeft ook aan ouders en jongeren, die al betrokken zijn, de kans zich nog meer in te zetten voor GameChangers. Zo kunnen ze hun steentje bijdragen bij events bijvoorbeeld, of zelfs een financieel. Door hun financiële bijdrage houden ze de lezingen workshops zo toegankelijk mogelijk voor anderen. Uiteindelijk moet er zo een community ontstaan, waar gameverslaving én de oplossingen ervoor centraal staan.

Wie op zoek zou zijn naar hulp, of wie meer wil weten over het project, kan terecht op gamechangers.be.

Praktijkverhalen

Meer verhalen
Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons