Innovatie in het Belgisch voetbal: voetbalclub K. Lyra-Lierse kiest voor een coöperatieve vennootschapsvorm

Voetbalclub K. Lyra-Lierse, club uit de tweede amateurafdeling, zal binnenkort de structuur van haar club omvormen naar een erkende coöperatieve vennootschap – sociale onderneming of kortweg ‘erkende CVSO’. Hiermee is deze club uniek en de eerste in België die op nationaal niveau de vorm van een coöperatieve vennootschap aanneemt. Deze primeur is de reden om deze club te polsen over de motivatie om deze weg in te slaan.

K. Lyra-Lierse kiest voor samenwerking en een lange termijnvisie

K. Lyra-Lierse is een club met een voetbalgeschiedenis van meer dan 110 jaar. In 2018 ontstond zij na een akkoord over een verregaande samenwerking tussen K. Lyra TSV en de jeugdwerking en het Pallieter Supporterscollectief van het gefailleerde K. Lierse S.K. Het resultaat van deze onderhandeling was een nieuwe ‘grassroots’ voetbalclub. Een project met een lange termijnvisie gebaseerd op een kwaliteitsvolle jeugdwerking (375 spelers) en voetbal voor iedereen met zo weinig mogelijk drempels. Mannen, vrouwen (tweede vrouwenteam in oprichting), jongeren uit alle lagen van de bevolking en met diverse achtergronden, ook een ‘Homeless Team’ maken deel uit van de club. K. Lyra-Lierse kiest voor een uitgebreide lokale community werking: het gaat over mensen samenbrengen, sociaal engagement, inclusiviteit, emotie en passie voor de sport … Vanuit deze visie zorgt voetbal voor een enorme maatschappelijke meerwaarde.

Motivatie om voor de coöperatieve vennootschap te kiezen

‘De reden om voor een coöperatieve vennootschap te kiezen’, zegt Werner Mens, spreekbuis van K. Lyra- Lierse, ‘was tweevoudig:

Wat houdt het nieuwe project in?

Belangrijke doelstelling van K. Lyra-Lierse is als club terug te keren naar de roots in Lier en hier een nieuw stadion te bouwen, nieuwe voetbalterreinen aan te leggen en een moderne accommodatie voor de jeugdwerking in gebruik te nemen.

De financiering van het project gebeurt via twee kanalen:

De rol van Febecoop

De eerste gesprekken met Febecoop dateren van 2019. Febecoop legde aan K. Lyra-Lierse de voordelen van een coöperatieve vennootschap uit. Hierna werd met alle partners rond de tafel overlegd en werden de voor- en nadelen afgewogen. Febecoop begeleidde K. Lyra-Lierse van bij de start tot en met de afgewerkte statuten die het resultaat van een consensus zijn tussen alle betrokken partijen en waarin de supporters een belangrijke stem hadden.

‘Met dit project wil K. Lyra-Lierse een stabiele lange termijnvisie ontwikkelen waarbij innovatie en maatschappelijke meerwaarde het hart van de club vormen. Febecoop begeleidde ons van a tot z tijdens dit project. Voor ons was het een fantastische ervaring’, besluit Werner Mens.

Praktijkverhalen

Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons