Voetbalclub K. Lyra-Lierse, club uit de tweede amateurafdeling, zal binnenkort de structuur van haar club omvormen naar een erkende coöperatieve vennootschap – sociale onderneming of kortweg ‘erkende CVSO’. Hiermee is deze club uniek en de eerste in België die op nationaal niveau de vorm van een coöperatieve vennootschap aanneemt. Deze primeur is de reden om deze club te polsen over de motivatie om deze weg in te slaan.
K. Lyra-Lierse kiest voor samenwerking en een lange termijnvisie
K. Lyra-Lierse is een club met een voetbalgeschiedenis van meer dan 110 jaar. In 2018 ontstond zij na een akkoord over een verregaande samenwerking tussen K. Lyra TSV en de jeugdwerking en het Pallieter Supporterscollectief van het gefailleerde K. Lierse S.K. Het resultaat van deze onderhandeling was een nieuwe ‘grassroots’ voetbalclub. Een project met een lange termijnvisie gebaseerd op een kwaliteitsvolle jeugdwerking (375 spelers) en voetbal voor iedereen met zo weinig mogelijk drempels. Mannen, vrouwen (tweede vrouwenteam in oprichting), jongeren uit alle lagen van de bevolking en met diverse achtergronden, ook een ‘Homeless Team’ maken deel uit van de club. K. Lyra-Lierse kiest voor een uitgebreide lokale community werking: het gaat over mensen samenbrengen, sociaal engagement, inclusiviteit, emotie en passie voor de sport … Vanuit deze visie zorgt voetbal voor een enorme maatschappelijke meerwaarde.
Motivatie om voor de coöperatieve vennootschap te kiezen
‘De reden om voor een coöperatieve vennootschap te kiezen’, zegt Werner Mens, spreekbuis van K. Lyra- Lierse, ‘was tweevoudig:
- Enerzijds moest er versterking van het kapitaal komen om een nieuw sportpark in Lier te kunnen aanleggen, zodat alle thuiswedstrijden en trainingen met alle teams kunnen afgewerkt worden in eigen stad;
- Anderzijds was het de bedoeling om de club lokaal te verankeren door de supporters en sympathisanten vennoot te maken van de club waardoor de betrokkenheid tussen alle stakeholders alleen maar zal groeien.’ In de nieuwe statuten is bovendien een ‘gouden aandeel’ voorzien dat enkel mag onderschreven worden door vzw Pallieter Supporterscollectief, oftewel de supporters.
Wat houdt het nieuwe project in?
Belangrijke doelstelling van K. Lyra-Lierse is als club terug te keren naar de roots in Lier en hier een nieuw stadion te bouwen, nieuwe voetbalterreinen aan te leggen en een moderne accommodatie voor de jeugdwerking in gebruik te nemen.
De financiering van het project gebeurt via twee kanalen:
- Het bouwen van nieuwe tribunes en de aanleg van een hoofdspeelveld worden gefinancierd uit de eigen middelen van K. Lyra Lierse, inclusief bijkomende (nog te bepalen) financieringen;
- De nieuwe accommodatie voor de jeugdwerking kadert in het stedelijk jeugdvoetbalcomplex dat gefinancierd wordt door de stad Lier. Bedoeling is om de bouw af te ronden in 2024, zodat het voetbalseizoen 2024-2025 kan starten in een splinternieuwe accommodatie.
De rol van Febecoop
De eerste gesprekken met Febecoop dateren van 2019. Febecoop legde aan K. Lyra-Lierse de voordelen van een coöperatieve vennootschap uit. Hierna werd met alle partners rond de tafel overlegd en werden de voor- en nadelen afgewogen. Febecoop begeleidde K. Lyra-Lierse van bij de start tot en met de afgewerkte statuten die het resultaat van een consensus zijn tussen alle betrokken partijen en waarin de supporters een belangrijke stem hadden.
‘Met dit project wil K. Lyra-Lierse een stabiele lange termijnvisie ontwikkelen waarbij innovatie en maatschappelijke meerwaarde het hart van de club vormen. Febecoop begeleidde ons van a tot z tijdens dit project. Voor ons was het een fantastische ervaring’, besluit Werner Mens.