“Natuurlijk bouwen” is in opmars! aldus Hilde Van Wildemeersch van Woonder cv

In deze tijden van transitie, waar duurzaamheid één van de kernwoorden is, ben ik benieuwd naar de stappen (innovaties) die hiervoor in de bouwsector genomen worden. Daarom ga ik op de thee bij Hilde Vanwildemeersch, gedelegeerd bestuurder van Woonder cv. Een coöperatie actief in “natuurlijk bouwen”. Het wordt een boeiend gesprek waarbij ik helemaal word ondergedompeld in de voor mij nieuwe wereld van het ‘Natuurlijk bouwen’.

Dag Hilde, kan je Woonder cv even voorstellen?

Woonder cv, opgericht in 2016, is een coöperatie die zowel professionele als particuliere vennoten verenigt. In onze coöperatie vind je aannemers o.a. De Noordboom en HOTA, maar ook architectenbureaus. We werken voor bouwheren in heel Vlaanderen. Tijdens de voorbije 7 jaren werd heel veel praktische kennis over natuurlijk bouwen doorgegeven.

Het voornaamste doel om de coöperatie op te richten was de kennis rond natuurlijk bouwen te borgen, maar ook ‘natuurlijk bouwen’ te promoten en verspreiden. Door onze coöperatieve samenwerking wordt de kennis rond natuurlijk bouwen gedeeld. Wij zijn vaak de toegangspoort voor bouwheren, architecten en aannemers die natuurlijk willen bouwen. In Woonder vinden die een netwerk van kennis en ervaring, en elkaar voor de uitvoering van bouwprojecten.

Wat is ‘natuurlijk bouwen’?

‘Natuurlijk bouwen’ gebeurt met materialen uit de natuurlijke kringloop die amper bewerkt zijn en die geen afval achterlaten dat door de natuur niet kan afgebroken worden vb. strobalen, hennep, leempleister, kalkpleister, hout, schelpen … Als je er ook natuurlijk mee bouwt (wij bouwen met monolithische, dampopen wanden) is de binnentemperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte veel stabieler en zal een woning met natuurlijke materialen binnen dus koeler aanvoelen tijdens de zomer en warmer tijdens de winter. Het comfort van zo’n woning valt het meest op.

Vanzelfsprekend kijk je, voor je natuurlijk gaat bouwen,  wat er al aan herbruikbare ruimte en materiaal is. Niet bouwen blijft het best voor de planeet.

Het uiteindelijke doel is om een ‘positieve impact’ te realiseren en de impact van bouwen en wonen op de omgeving, milieu en klimaat te minimaliseren. Hoe doe je dat, positieve impact realiseren?

Het Woonder manifest geeft hier meer duidelijkheid. Iedereen binnen Woonder cv neemt daarbij volgende regels in acht:

Kan je als bouwheer zelf aan de slag gaan met ‘natuurlijke bouwmaterialen’?

Zeker, de klant kan ervoor kiezen om zelf aan de slag te gaan met natuurlijke bouwmaterialen. We organiseren praktische opleidingen of workshops van één dag op de werf. Werken met natuurlijke bouwmaterialen is niet moeilijk! Maar je moet het wel even leren en je goed laten adviseren door experts. Het voordeel is dat je als eigenaar hierdoor dichter bij het bouwproces staat en de structuur van je woning beter kent. Dit is altijd handig als je later aan de woning zelf iets wil veranderen.

Welke klanten bouwen vandaag met natuurlijke materialen?

Natuurlijk bouwen zit vandaag nog in een niche. Vragen komen vooral van mensen die de problemen van gangbaar bouwen kennen en op zoek gaan naar goeie alternatieven. Vandaag krijgen we veel vragen van architectenbureaus die ermee willen beginnen. Het frustreert hen vaak al even dat de bouwsector moeilijk verandert en ze zijn vaak blij dat ze ons gevonden hebben. Natuurlijk bouwen is aan een opmars bezig, dat is duidelijk.

Zijn er nadelen aan natuurlijk bouwen?

Belangrijk is om te weten dat elke woning met natuurlijke materialen kan gebouwd of verbouwd worden. Maar hoe vroeger je kiest voor natuurlijke materialen en ook voor natuurlijke materialen gaat ontwerpen (en eventueel daarover advies vraagt), hoe efficiënter (en dus prijsbewuster) dat kan. Wij hebben daarover kennis en ervaring, wij maken zo’n bouwprojecten graag mee mogelijk. Natuurlijk bouwen is goed aan te leren en goed te doen.

Hilde, wat is jouw rol bij Woonder cv?

Ik heb Woonder met enkele aannemers opgericht. Er was een grote nood aan kennisverspreiding en netwerking, het is belangrijk dat natuurlijke projecten goed gebouwd worden, met kennis van zaken, je kon ook niet zo eenvoudig de juiste bouwmaterialen vinden. Sindsdien trek ik Woonder op dagelijkse basis. Het is mijn job en mijn passie.

 

Oproep

Ben jij gepassioneerd door alles wat met natuurlijk bouwen te maken heeft? Lees dan zeker verder …

Op dit ogenblik is Woonder cv op zoek naar iemand die samen met Hilde de coöperatie verder wil helpen uitbouwen en dagelijks mee aan de kar trekt. Het is boeiend werk voor wie een uitdaging zoekt en niet bang is om de handen uit de mouwen (of in de leem of kalkhennep) te steken.

Ben jij die gepassioneerde doener die Woonder cv verder wil helpen uitbouwen? Neem dan zeker contact op met Hilde via hilde@woonder.be

 

Op zoek naar meer informatie? Neem zeker een kijkje op de website www.woonder.be !

Foto – architect Dries Van de Poel en Woonder cv

Praktijkverhalen

Meer verhalen
Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons