L’Estaminet, authentiek café met coöperatieve tint in Schaarbeek

In het café l’Estaminet, gelegen in het voormalige tuighuis van het kasteel Eenens-Terlinden in Schaarbeek, waait een nieuwe frisse coöperatieve wind. De oude stallen, ooit omgetoverd tot een echte Brusselse staminee, worden sinds korte tijd uitgebaat door Sterre en Fleur, twee jonge maar ervaren zaakvoersters.

Beide dames willen met L’Estaminet bewust een open plek creëren voor een breed en divers publiek, waar solidariteit en duurzaamheid belangrijke basiswaarden zijn. Om hun project gestalte te geven kozen Sterre en Fleur in samenwerking met Febecoop bewust voor het format van de coöperatieve vennootschap, die de naam ‘La petite pierre’ kreeg. ‘Febecoop hielp ons bij het opzetten van de coöperatieve structuur, ondersteunde ons uitgebreid bij het uitdenken van het solidaire café concept en het aanvragen van een subsidie’, vertelt Sterre. Zo hanteert het café het principe van de ‘solidaire prijs’: kies je hiervoor, dan lever je een kleine bijdrage die gebruikt zal worden voor de organisatie van projecten voor en door buurtbewoners. Zo zal er elke maand een lunch aangeboden worden voor de prijs van 2€, waarbij iedereen aan een lange tafel kan aanschuiven. Ook zullen hiermee o.a. regelmatig concerten, workshops en andere activiteiten worden ingericht . Door te kiezen voor een coöperatieve vennootschap krijgen sympathisanten, klanten, buurtbewoners, sociale organisaties en leveranciers de kans om een bijdrage te leveren aan het solidaire project en aan de buurtwerking.

Gezonde biologische voeding zorgt voor meer ‘duurzaamheid’. Producten komen direct van de boerderij of van coöperatieve bio supermarkten. Grote bestellingen worden zoveel als mogelijk in bulk geplaatst om te besparen op verpakking en uitlaatgassen.

‘Op dit ogenblik ondersteunt Febecoop ons bij het uitdenken van acties om de buurtwerking en de sociale cohesie te verhogen’, vertelt Fleur. ‘Als het project aanslaat, zal het concept ook in andere steden uitgerold worden. Samen met naaste buur Maison des Arts, die in het kasteel hedendaagse kunst exposeert, hopen we zo bij te dragen aan een levendige multiculturele buurtwerking’. Febecoop duimt alvast voor starters Sterre en Fleur en L’Estaminet, een project met een hart in Schaarbeek, veel succes!

Praktijkverhalen

Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons