Kenniscentrum

Samen werken en ondernemen

Medewerkers die samen hun bedrijf runnen: in veel Europese landen is het een bekend gegeven. In Vlaanderen is dat (nog) niet het geval, maar ook hier heeft deze ondernemingsvorm heel wat potentieel voor de economie en de samenleving.

Bedrijven waarin de medewerkers ook medevennoten zijn en dus mede-eigenaars van het bedrijf waar ze werken, dat noemen we werkerscoöperaties. De medewerkers hebben als medevennoot zeggenschap over hoe het bedrijf gerund wordt. Dat betekent niet dat iedereen de leiding neemt of dat alle beslissingen in unanimiteit moeten worden genomen.

Wat betekent het dan wel? Dat bepaalt elke werkerscoöperatie zelf, zo blijkt. In samenwerking met ULB-onderzoeker Kristel Maes bestudeerden wij acht werkerscoöperaties. Ze hebben uiteenlopende activiteiten – een schildersbedrijf, een communicatiebureau, een restaurant …  – en ook op het vlak van bedrijfsvoering is er heel wat diversiteit: hoe ze het werk coördineren, collega’s aanwerven en de zaak financieren. Je vindt een link naar de studie onderaan deze pagina.

Hoe run je een werkerscoöperatie?

Denk jij erover om je medewerkers te laten participeren in je bedrijf? Of om samen met anderen een bedrijf te beginnen waarin iedere medewerker ook mede-eigenaar kan worden? Dan vind je in deze reeks praktijkfiches alvast enkele antwoorden op je mogelijke vragen:

Hoe draag je je bedrijf over aan je werknemers? 

Op tijd een geschikte overnemer vinden: dat is dé uitdaging voor veel kmo’s met een bedrijfsleider die de pensioenleeftijd nadert. En aan wie draag je je levenswerk beter over dan de mensen die je bedrijf het beste kennen: je werknemers? Voor vergrijzende kmo’s biedt deze optie veel voordelen. Denk maar aan de continuïteit van de bedrijfsvoering en het lokaal verankeren van de tewerkstelling.

Om de optie en de voordelen in Vlaanderen op de kaart te zetten, namen wij het initiatief voor het project Werknemer wordt overnemer, waarvoor we konden rekenen op de steun van het Europees Sociaal Fonds en het Vlaams Cofinancieringsfonds en op de medewerking van drie partnerorganisaties. Alle informatie en berekeningstools vind je op werknemerwordtovernemer.be.

Praktijkverhalen

Meer verhalen
example

Samen gaan we verder

Heb je specifieke vragen of noden? Wij zijn er voor jou.

Contacteer ons