example

Getuigenissen

37 graden cv en De Wroeter, warme bruggenbouwers tussen sociale werkplekken en onze samenleving

37 graden cv en De Wroeter, warme bruggenbouwers tussen sociale werkplekken en onze samenleving

Recent tekenden De Wroeter als maatwerkbedrijf en 37 graden als coöperatieve vennootschap een samenwerkingsovereenkomst. Deze was het resultaat van een traject via ESF en onder externe begeleiding van Deloitte en Febecoop. Beide organisaties ontwikkelden een nieuwe samenwerking op basis van het co-creatief ondernemingsmodel voor de organisatie van events en formaliseerden deze in een juridische overeenkomst. Zo versterken beide ondernemingen in de sociale en de reguliere economie elkaar.

Meer lezen

Daar wordt iets gebrouwen … een Bierbeeks bier van de Dorpsbrouwerij!

Op de site van de Ruisbroekmolen in Bierbeek werd recent de coöperatie Dorpsbrouwerij boven de doopvont gehouden. In de Ruisbroekmolen, een historisch erfgoedpareltje (voor het eerst vermeld in 1234), werd eeuwenlang graan uit de omliggende velden gemalen. De molenactiviteit zelf werd echter een hele poos geleden stopgezet. Vandaag wordt de Ruisbroekmolen nieuw leven ingeblazen, waarvan het brouwen van bier één van de nieuwe activiteiten vormt. En zo heeft Bierbeek terug haar eigen bier!

Meer lezen

Karoot, startende sociale ondernemers met lef!

Recent opende eethuis Karoot haar deuren in de volkse Brugse Poort wijk in Gent. Karoot werd opgericht door Wiepke Boogaerts, Rita de Grande en Beber…., drie ondernemende en sociaal geïnspireerde bezige bijen, gepokt en gemazeld in de Gentse sociale sector en horeca. Wie in deze coronatijden een sociaal eethuis opstart heeft lef. Op een warme vrijdagnamiddag in juni interview ik Wiepke, één van de oprichters van Karoot.

Meer lezen

Het digitaal platform vormt het hart van de groeiende coöperatie Smart

Smart heeft zich als organisatie de voorbije jaren sterk ontwikkeld. Vandaag is deze organisatie uitgegroeid tot een coöperatieve vennootschap met een 30.000 tal vennoten die gebruik maken van een digitaal platform voor hun zakelijke activiteiten en waarvan 60% van de activiteiten zich buiten de culturele sector situeren. Zestienduizend vennoten oefenden het voorbije jaar een activiteit uit, ondersteund door een 200 tal werknemers. De Febecoop studie ‘Voor een sociale en solidaire deeleconomie – het coöperatieve model oog in oog met de deeleconomie’ vormde een goede aanleiding om hen te interviewen

Meer lezen

L’Estaminet, authentiek café met coöperatieve tint in Schaarbeek

In het café l’Estaminet, gelegen in het voormalige tuighuis van het kasteel Eenens-Terlinden in Schaarbeek, waait een nieuwe frisse coöperatieve wind. De oude stallen, ooit omgetoverd tot een echte Brusselse staminee, worden sinds korte tijd uitgebaat door Sterre en Fleur, twee jonge maar ervaren zaakvoersters.

Meer lezen

Wendbaarheid als strategie in een steeds snellere wereld

Interview met Filip Vanlommel, directeur van De Winning. “Je moet het proces boetseren op maat van je eigen organisatie.”

Meer lezen

Nieuw sociaal designplatform Volmaakt geeft zinvol werk aan maatwerkbedrijven

Designers en maatwerkbedrijven samenbrengen om innovatieve en circulaire producten te maken. Dat is de roeping van Volmaakt vzw.

Meer lezen

example