example

Getuigenissen

OHNE verpakkingsvrije winkels, pioniers in plasticvrij en lokaal biologisch winkelen

OHNE verpakkingsvrije winkels, pioniers in plasticvrij en lokaal biologisch winkelen

Op een koude en winderige ochtend in maart stap ik van het station Gent Dampoort in de richting van de verpakkingsvrije winkel Ohne. De straten zijn die ochtend bezaaid met blauwe zakken gevuld met plastic afval en klaar voor de ophaling door de vuilniswagen om gerecycleerd te worden. De doelstelling van de Ohne winkel(s) is me meteen duidelijk, nog voor ik de winkel bereikt heb: zero waste – geen blauwe zakken meer – geen afval meer. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik ben benieuwd naar hun verhaal, aanpak en motivatie.

Meer lezen

Reclamebureau Liswood en Tache kiest voor een werkerscoöperatie

Koen Van Lishout en Luc Vlekken kozen bij de oprichting van het reclamebureau Liswood en Tache voor de coöperatieve vennootschapsvorm, een werkerscoöperatie dus. Wat hun motivatie was en wat de voordelen van een werkerscoöperatie zijn, lees je hier.

Meer lezen

Daar wordt iets gebrouwen … een Bierbeeks bier van de Dorpsbrouwerij!

Op de site van de Ruisbroekmolen in Bierbeek werd recent de coöperatie Dorpsbrouwerij boven de doopvont gehouden. In de Ruisbroekmolen, een historisch erfgoedpareltje (voor het eerst vermeld in 1234), werd eeuwenlang graan uit de omliggende velden gemalen. De molenactiviteit zelf werd echter een hele poos geleden stopgezet. Vandaag wordt de Ruisbroekmolen nieuw leven ingeblazen, waarvan het brouwen van bier één van de nieuwe activiteiten vormt. En zo heeft Bierbeek terug haar eigen bier!

Meer lezen

Karoot, startende sociale ondernemers met lef!

Recent opende eethuis Karoot haar deuren in de volkse Brugse Poort wijk in Gent. Karoot werd opgericht door Wiepke Boogaerts, Rita de Grande en Beber…., drie ondernemende en sociaal geïnspireerde bezige bijen, gepokt en gemazeld in de Gentse sociale sector en horeca. Wie in deze coronatijden een sociaal eethuis opstart heeft lef. Op een warme vrijdagnamiddag in juni interview ik Wiepke, één van de oprichters van Karoot.

Meer lezen

Het digitaal platform vormt het hart van de groeiende coöperatie Smart

Smart heeft zich als organisatie de voorbije jaren sterk ontwikkeld. Vandaag is deze organisatie uitgegroeid tot een coöperatieve vennootschap met een 30.000 tal vennoten die gebruik maken van een digitaal platform voor hun zakelijke activiteiten en waarvan 60% van de activiteiten zich buiten de culturele sector situeren. Zestienduizend vennoten oefenden het voorbije jaar een activiteit uit, ondersteund door een 200 tal werknemers. De Febecoop studie ‘Voor een sociale en solidaire deeleconomie – het coöperatieve model oog in oog met de deeleconomie’ vormde een goede aanleiding om hen te interviewen

Meer lezen

L’Estaminet, authentiek café met coöperatieve tint in Schaarbeek

In het café l’Estaminet, gelegen in het voormalige tuighuis van het kasteel Eenens-Terlinden in Schaarbeek, waait een nieuwe frisse coöperatieve wind. De oude stallen, ooit omgetoverd tot een echte Brusselse staminee, worden sinds korte tijd uitgebaat door Sterre en Fleur, twee jonge maar ervaren zaakvoersters.

Meer lezen

Nieuw sociaal designplatform Volmaakt geeft zinvol werk aan maatwerkbedrijven

Designers en maatwerkbedrijven samenbrengen om innovatieve en circulaire producten te maken. Dat is de roeping van Volmaakt vzw.

Meer lezen

Afval wordt veelzijdig bouwmateriaal

BC-Materials gelooft in de kracht van leem en van co-constructie, en kwam zo uit bij het coöperatieve model.

Meer lezen

Houd gamen gezond met GameChangers

GameChangers helpt mensen van hun gameverslaving af én helpt ze aan een ondersteunende community.

Meer lezen

example