example

Getuigenissen

REScoop.eu: Europa als hefboom voor Vlaamse energiegemeenschappen

REScoop.eu: Europa als hefboom voor Vlaamse energiegemeenschappen

Coöperaties doen aan een andere vorm van economie. Maar ze slagen er meestal niet om de economie te veranderen. Dat het evenwel geen utopie is om sectorale spelregels op coöperatieve leest te smeden en de economie dus wel grondig bij te sturen, bewees REScoop.eu.

Meer lezen

“Natuurlijk bouwen” is in opmars! aldus Hilde Van Wildemeersch van Woonder cv

Foto architect Dries Van de Poel en Woonder cv

Meer lezen

OHNE verpakkingsvrije winkels, pioniers in plasticvrij en lokaal biologisch winkelen

Op een koude en winderige ochtend in maart stap ik van het station Gent Dampoort in de richting van de verpakkingsvrije winkel Ohne. De straten zijn die ochtend bezaaid met blauwe zakken gevuld met plastic afval en klaar voor de ophaling door de vuilniswagen om gerecycleerd te worden. De doelstelling van de Ohne winkel(s) is me meteen duidelijk, nog voor ik de winkel bereikt heb: zero waste – geen blauwe zakken meer – geen afval meer. Mijn nieuwsgierigheid is gewekt en ik ben benieuwd naar hun verhaal, aanpak en motivatie.

Meer lezen

37 graden cv en De Wroeter, warme bruggenbouwers tussen sociale werkplekken en onze samenleving

Recent tekenden De Wroeter als maatwerkbedrijf en 37 graden als coöperatieve vennootschap een samenwerkingsovereenkomst. Deze was het resultaat van een traject via ESF en onder externe begeleiding van Deloitte en Febecoop. Beide organisaties ontwikkelden een nieuwe samenwerking op basis van het co-creatief ondernemingsmodel voor de organisatie van events en formaliseerden deze in een juridische overeenkomst. Zo versterken beide ondernemingen in de sociale en de reguliere economie elkaar.

Meer lezen

Peerby België: 1 miljoen spullen, dat moet je verdienen!

Peerby België is een jong bedrijf dat, net zoals de meeste digitale platformen, ondertussen toch een hele evolutie heeft doorgemaakt.

Meer lezen

Het digitaal platform vormt het hart van de groeiende coöperatie Smart

Smart heeft zich als organisatie de voorbije jaren sterk ontwikkeld. Vandaag is deze organisatie uitgegroeid tot een coöperatieve vennootschap met een 30.000 tal vennoten die gebruik maken van een digitaal platform voor hun zakelijke activiteiten en waarvan 60% van de activiteiten zich buiten de culturele sector situeren. Zestienduizend vennoten oefenden het voorbije jaar een activiteit uit, ondersteund door een 200 tal werknemers. De Febecoop studie ‘Voor een sociale en solidaire deeleconomie – het coöperatieve model oog in oog met de deeleconomie’ vormde een goede aanleiding om hen te interviewen

Meer lezen

Innovatie in het Belgisch voetbal: voetbalclub K. Lyra-Lierse kiest voor een coöperatieve vennootschapsvorm

Voetbalclub K. Lyra-Lierse, club uit de tweede amateurafdeling, zal binnenkort de structuur van haar club omvormen naar een erkende coöperatieve vennootschap – sociale onderneming of kortweg ‘erkende CVSO’. Hiermee is deze club uniek en de eerste in België die op nationaal niveau de vorm van een coöperatieve vennootschap aanneemt. Deze primeur is de reden om deze club te polsen over de motivatie om deze weg in te slaan.

Meer lezen

“Hoe meer visies, hoe beter je strategie”

Grote interne verschuivingen brachten De Noordboom CV ertoe naar een nieuwe, gedragen strategie te zoeken.

Meer lezen

18/03/2020: een historische dag voor u én voor BeauVent (zij het om verschillende redenen …)

Een aardgasmotor van 93 ton meerde aan in Brugge, bestemd voor een duurzame energiecentrale gebouwd door energiecoöperatie BeauVent.

Meer lezen

example